Tilbage til Royal Automobiles     

    

 

 

FIAT-biler, der er repareret på værkstedet i Ryesgade

      

Fig. 1. Fiat 519. På bagsiden har Svend Heden skrevet: "Kronprinsens gamle vogn".  Vinduerne mærket med "R" tilhørte sandsynligvis Metalvarefabrikken Rotation, der havde samme adresse.

 

 

Fig. 2. Kong Christian X's Fiat 519. Svend Heden sidder bag rattet.  Kronprins Frederik havde en næsten magen til, men forsynet med kofangere.

 

Fig. 3. Kong Christian X's Fiat 519.

 

Fig. 4. Kong Christian X's Fiat 519.

 

Fig. 5. Kong Christian X's Fiat 519

 

Fig. 6. Kong Christian X's Fiat 519 og prins Axels Lancia Lambda

Dette billede er venligst stillet til rådighed af Uffe Mortensen, Helsingør, der oplyser at billedet har været brugt til reklame for Dansk Trykluft Compagni. Det er ukendt, hvor billedet er taget, måske er det fra Dansk Karrosseri Fabrik, hvor kongens Fiat er bygget og måske taget på et tidspunkt, inden den blev leveret til kunden. Lakken ser meget ny ud og der er endnu ikke er monteret retningsvisere, KDAK-emblemer og vinduesvisker. Den anden bil med nummeret K27 er sandsynligvis prins Axels Lancia Lambda

 

 

Fig. 7. Kong Christian X's Fiat 519, lukket limousine

 

Fig. 8. Kong Christian X's Fiat 519, lukket limousine

Fig. 9

Kong Chr. X's åbne Fiat 519 blev senere ombygget til anvendelse som brandbil ved Zone Redningskorpset i Århus. Kilde: Uffe Mortensen

 

 

Fig. 10

Dette billede er venligst stillet til rådighed af Allan Hansen, Bornholm. Kronprins Frederiks åbne Fiat 519 overgik til anvendelse som taxa på Bornholm.

 

 

Fig.11

Endnu et billede af taxaen på Bornholm. Kilde Allan Hansen

 

Allan Hansen oplyser følgende:

 

Køretøjets historie som vi kender den her på Øen er, at den har tilhørt 2 vognmænd her på Bornholm….Aage Jørgensen, der købte den som brugt i fællesskab med Lind, der sejlede kystsejlads fra Gudhjem med ”Thor”. Der hersker lidt tvivl om hvilket registreringsnummer, men bilen har også været registreret under    J 1314  , og det er formentlig det nummer som den var registreret under mens Aage Jørgensen havde bilen. Om Aage Jørgensen købte bilen af vognmand Emil Silius Ipsen eller omvendt ved jeg ikke, men i 1937 stod vognen registreret til Emil Silius Ipsen, og han sidder bag rattet på bilen på fig. 10..

Hvilket årstal fotografierne er optaget ved jeg ikke, da manden, som kom med fotografierne ikke vidste det.

Vognen blev indkøbt af det danske kongehus til kronprins Frederik  -  senere kong Frederik d. 9.ende.

Vognen havde sabler på kors foran på kølergitret.

Der findes stadig stumper af bilen, men desværre ikke nok til en genopbygning.

På øen fandtes en anden Fiat 519 har jeg ladet mig fortælle, og det er muligvis vognmand Frank Holm (ligeledes i Allinge) som også havde en Fiat årgang 1930, 60 hk, vægt 1200 kg til 7 personer, ligesom J 1052.

Begge biler er fotograferet sammen udfor hotel Allinge, men jeg har desværre ikke billedet.

 

 

 

Fig. 12

Lukket Fiat 519, der kørte som taxa i Helsingør. Karrosseriet er lidt anderledes end kongens, der har to pyntebånd under sideruderne, se fig. 7.

Kilde: Uffe Mortensen

 

Retur til Royal Automobiles